Wednesday, December 29, 2010

Sambal Daun Kemangi

Assalamualaikum....

Jom kita kongsi resepi Sambal Daun Kemangi (Cema'gie).....Sambal ini lagi sedap kalau dicicah dengan ubi kayu rebus...memang gandingan yang mantop.....


Inilah daun kemangi....yang ditanam sendiri (aktiviti mamaku)

 
Bahan-Bahan

1 Biji Bawang Besar
20 Biji Cili Padi (kalau suka pedas tambah lagi)
4 biji tomato dihiris halus
1 Tangkai Daun Kemangi
1 Suda Besar Gula Merah
1 Inci Belacan
Udang Kecil (cencaluk - Option) - kalau tiada pun boleh
Garam Secukup Rasa
Sedikit Gula Pasir

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar hingga naik bau...masukkan tomato masak hingga tomato hancur tambahkan minyak jika sedikit kering.
  2. Masukkan cili padi yang telah ditumbuk bersama belacan dan garam.
  3. Masukkan daun kemangi, cencaluk, gula merah dan sedikit gula pasir.....
  4. Siap untuk dihidang
jemput makan....
SELAMAT MENCUBA

Print This Page

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...