Monday, November 15, 2010

Apam Pelangi

Beginilah rupa apam yang telah siap dikukus....menunggu untuk disejukkan

Resepi Apam Pelangi dapat dari Mat Gebu....Kali ni apam yang saya buat pun berjerawat juga tapi taklah sebesar jerawat Mat Gebu...kikikiki...Rasa apam ni lebih kurang Kuih Seri Ayu cuma tidak bubuh kelapa....


Siap untuk dipotong setelah sejuk
Bahan-Bahan

2 biji telur gred A (masa buat telur gred A xda, saya guna telur gred B dalam 3 biji)
1 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan ayak)
90 gram gula halus
125 ml santan pekat segar (guna santan kotak pun ok)
Pewarna makanan ikut suka (saya guna pewarna hijau dan emulco coklat)



Siap untuk dimakan
Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan. (saya guna yang bulat dan hanya sapukan mentega tak guna kertas minyak...hehe sebab tiada) 
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga pekat, perlu pastikan yang adunan tersebut betul-betul pekat.
  3. Perlahankan speed, tuang santan dan esen vanilla, putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul sebati.
  4. Bagi adunan pada 3 bahagian, letak warna kegemaran pada setiap bahagian tadi (saya guna warna hijau, coklat dan adunan yang satu guna warna asal)
  5. Sudukan secara bergilir2 setiap warna buat hingga siap.
  6. Kukus 30 minit gunakan api sederhana. Balut penutup pengukus dengan kain bersih agar air tidak menitis pada apam.
  7. Bila masak, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin. Boleh hidangkan.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...