Tuesday, November 16, 2010

BURASA


Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Saya ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha yang mulia ni...seperti biasa kami akan sibuk untuk menyediakan Burasa (yang juga di sebut Buras)...

  

 

Burasa ini adalah merupakan makanan tradisi orang Bugis yang biasanya akan dihidangan untuk tetamu yang datang berkunjung pada Hari Raya Aidilfitri/Aidiladha dan lebih enak jika dimakan bersama Ayam Masak Likku (ayam masak lengkuas)/ Ayam Masak Merah mahupun Rendang Ayam/Daging.

Burasa ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu Burasa Ko'wak dan Burasa Pulut....Bahan yang diperlukan untuk membuat burasa ini sungguh mudah tetapi memerlukan masa yang lama untuk memasak.

Jika dikampung-kampung Burasa dimasak menggunakan kayu api, dan tempoh untuk memasak lebih lama (anggaran 5-6 atau lebih lama ) dan api dan air perlu sentiasa dijaga. Bagaimanapun, kini ramai yang lebih gemar memasak menggunakan dapur gas terutamanya yang tinggal dikawasan perumahan.

Bahan-Bahan (Anggaran 2kg Beras)
  1. 2 kg Beras (untuk menyediakan Burasa Ko'wak) 2 kg Beras Pulut (untuk menyediakan Burasa Pulut)
  2. 2 Biji Kelapa (diambil santan)
  3. Sedikit garam
  4. Daun pisang
  5. Tali rapiah

santan yang sedang di didihkan


Beginilah rupa beras yang telah dicampur santan dan siap untuk dibungkus
( untuk membuat Burasa Ko'wak)

Beginilah rupa beras pulut yang telah dicampur santan dan siap untuk dibungkus
 (untuk membuat Burasa Pulut)
Periuk yang digunakan untuk memasak Burasa


Cara-cara
  1. Basuh beras hingga bersih (seperti hendak memasak nasi)
  2. Didihkan santan dan bubuh sedikit garam
  3. Setelah mendidih masukkan beras dan gaul hingga sebati bersama santan (jangan sampai santan pecah minyak...bila adunan agak kering tutup api dan angkat)
  4. Bungkus dengan menggunakan daun dan diikat menggunakan tali rapiah
  5. Di sini teknik mengikat sangat penting kerana teknik mengikat yang tidak betul akan menyebabkan Burasa akan menjadi lembik.
  6. Masak Burasa seperti kita merebus dengan memasukkan air dan Burasa disertakan dengan lebihan keratan daun pisang.
  7. Masak lebih kurang 3-4 jam di atas dapur api.....Burasa boleh tahan sehingga 4 - 5 hari....


Beginilah rupa burasa yang telah siap dimasak
Saya bangga menjadi sebahagian daripada anak-anak Bugis...yang dapat merasa keistimewaannya (tiada niat berbaur perkauman ok)..kerana setiap kaum mempunyai keistimewaan tersendiri....jadi kita semua harus berbangga.....

6 comments:

  1. salam..slmt ari raya aidil adha..
    wah caya la..siap sda buras ..ble sda d idang ini mlm..td p rmh my kazen pn da bt buras..bljr dr nebor sblh..bt ayam msk liku pn dia pandai..pn d ajar ole nebor kazen sblh..rpa nya bt dgn langkuas yg d parut n d kc kering..kra mcm ayam msk wit kerisik..oklps nie ble tau mcm mn rasa nya..:)

    ReplyDelete
  2. selamat raya to kak qaseehatiku....haha tak payah tunggu mlm ni time lunch dah dimkn...rajin nya kazen akak...

    ReplyDelete
  3. salam aidiladha
    minta ampun minta maaf
    andai ada terkasar bahasa
    tersinggung di hati.
    Terima ksih daun keladi
    atas ilmu yang diberi
    kalu ada ilmu lagi
    sila la curah ke daun keladi u lagi :-)

    ReplyDelete
  4. kikikiki....salamlah....minta maaf tuk segalanya & halalkan semuanya....

    ReplyDelete
  5. Pernah makan buras dicampur sama tu Coto Makasar time dulu2 oustation di Sandakan...sadapnya.....tapi sekrg kempunanla sudah mo merasa buras....asyik terperap jak di Bilik ICT ... tedada sdh outstation....

    ReplyDelete
  6. iya bah..kunu2 mo mengintu buras n ayam msk liku kazen ku..tp akak blk kg awal..smpt nmpk ayam kena cabut bulu jak..ayam msk liku pn ndak smpt d mkn..huhuhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...